Blogi

Jos arvostat itseäsi, muutkin arvostavat sinua

Jos arvostat itseäsi, muutkin arvostavat sinua

Onko sinusta koskaan tuntunut sille, ettei kukaan arvosta työpanostasi? Vaikka kuinka annat kaikkesi ja teet parhaasi, tuntuu ettei kiitosta ja kannustusta kuulu. Pikkuhiljaa huomaat kasvavan katkeruuden sisälläsi. Lakkaat ehkä itsekin uskomasta kykyihisi.   Mitä jos et janoaisikaan arvostusta ulkopuoleltasi? Voisitko löytää arvostuksen tunnetta itsestäsi? Joskus […]

Unelmien lomapäivästä oppia unelmien työpäivään

Unelmien lomapäivästä oppia unelmien työpäivään

Hidas, rauhallinen ja ravitseva aamiainen yhdessä perheen kanssa. Päivällä ulkoilua ja reipasta liikuntaa. Maukas ja kevyt lounas hyvässä seurassa. Uintia, yhdessä tekemistä ja hauskanpitoa. Riittävästi raikasta lähdevettä pitkin päivää. Illallinen perheen kanssa. Illalla rauhoittumista, saunomista ja sänkyyn mennessä hyvän kirjan lukemista. Suukot ja halaukset puolisolle […]

Voisitko valita ilon?

Voisitko valita ilon?

Perheemme Norjaan suuntautuneen kesälomareissun yksi kohokohdista oli huvipuistokäynti ja siellä erityisesti 4D-esitys Pikku Prinssi -sadusta. Lapsemme puhkuivat intoa ja saimme kokea huikean elämyksen, jossa teatterisalissa virtasi ihana tuulenpuuska silloin, kun Pikku Prinssi matkasi avaruudessa kovaa vauhtia. Jos Pikku Prinssi pärskäytti vettä, sitä suihkahti hieman myös meidän katsojien päälle. Niin lapset kuin aikuisetkin nauttivat mahtavasta joka aistin elämyksestä.

Tuli loppuhuipennuksen ja saippuakuplien aika. Sali täyttyi säihkyvistä kauniista kuplista, jotka leijuivat tuulenvireessä. Kaiikki olivat haltioissaan. Paitsi minä, jonka ensimmäinen ajatus oli, että “Voi apua, vaatteemme tahriintuvat eivätkä puhdistu vahvimmallakaan tahranpoistoaineella!” Sen tiedän neljän lapsen äitinä kokemuksesta. Sihisin pelkoni miehelleni, joka purskahti nauruun ihmetellen, että miten joku voi tällaisella hetkellä pohtia tahroja!

Jäin itsekin hämmästelemään reaktiotani. Hämmästelin, kuinka onnistuin latistamaan oman tunnelmani yhdessä hetkessä yhdellä pienellä ajatuksella. Huvipuiston iloinen tunnelma oli räikeä vastakohta oivallukselleni – me aikuiset olemme välillä aika tylsiä! Meillä on helposti tapana suhtautua asioihin asiallisesti ja vakavasti. Rennon letkeä ja huoleton fiilis ja hetkessä eläminen tahtovat unohtua ja hautautua jonnekin kauas.

Vakavuus ja asiallisuus ovat usein myös työpaikan ominaistunnelmia. Vedämme usein päällemme työroolin, jonka uskottavuus pohjautuu juuri vakavuuteen. Ilo tuntuu hömpälle. Eikä onnellisuudesta puhumista kovinkaan helposti liitetä työhön.

Emma Seppälä on Stanfordin yliopiston onnellisuustutkimuskeskuksen johtaja. Hän on tutkimuksissaan tehnyt ilahduttavan rohkaisevia löytöjä, joiden mukaan meidän olisi nimenomaan löydettävä enemmän tuota lapsille luontaista iloa ja läsnäoloa työpaikallekin. Tutkimuksissa on todettu, että onnellisuus on se, joka tuo meille menestystä ja onnistumisia työssä. Meidän tulisi pitää kunnon taukoja työssämme. Meidän tulisi järjestää aikaa leikille ja ilolle. Meidän tulisi jopa laiskotella. Meidän tulisi rauhoittaa hermostoamme. Tie menestymiseen ja onnistumiseen ei siis vaadi pelkkää rystyset valkoisena puristamista ja vakavahenkistä puskemista.

Läsnäolon, rauhoittumisen ja ilon harjoittaminen rentouttaa ja vapauttaa käyttöömme voimavaroja, joiden avulla voimme olla luovempia, innovatiivisempia ja aikaansaavempia.

Ilo on myös valinta. Voimme valita ajatuksemme. Välillä tuntuu, että kiireessä ja stressissä se on mahdotonta. Kaikissa tilanteissa meillä kuitenkin on mahdollisuus valita, suhtaudutko asiaan hyvää etsien vaiko otsa rypyssä. Jos olet noudattanut työssäsi useimmiten jälkimmäistä, uuden kevyemmän ajatuksen ujuttaminen arkeen vaatii harjoitusta. Voit aloittaa vaikka sillä, että teet joka päivä jonkun ihmisen iloiseksi pienellä kannustuksen sanalla. Voit virittää itsesi ilon tunnelmaan aamuisin hengittelemällä muutaman minuutin syvään, palleaan asti ja ajattelemalla voimalausetta “Valitsen tänään ilon.”

Juttu on julkaistu alunperin www.wgh.fi -sivustolla

Onko sinulla salaisuus?

Onko sinulla salaisuus?

“Äiti, onko sinulla salaisuuksia?”, kysyi kuusivuotias poikani eräänä aamuna kesken aamutoimien. En oikein suoralta kädeltä osannut antaa vastausta, joten sopersin, että kaikilla ihmisillä on joku salaisuus. Poikani oli eri mieltä, sillä hänellä ei kuulemma ainakaan ollut salaisuuksia. Jäin pohtimaan asiaa omalta kohdaltani. Mitä salaisuus meidän […]

Miten arkesi voisi olla parempaa?

Miten arkesi voisi olla parempaa?

Vuodenvaihde lomineen alkaa olla jo historiaa ja on tutkittu, että loman positiiviset vaikutukset kestävät vain muutaman viikon. Osa meistä on varmaan jo siirtänyt ajatuksensa seuraavaan lomaan, joka on ehkä keväällä tai vasta kesällä. On mukavaa, kun on jotain kivaa, mitä odottaa ja fiilistellä. Mitä, jos […]

Miten asetan terveet rajat?

Miten asetan terveet rajat?

Oletko jatkuvasti ylitöissä sen vuoksi, että suuri osa päivästä kuluu toisten murheiden kuuntelemiseen sekä jatkuviin keskeytyksiin, eikä omia töitä ehdi tehdä normaalin työajan puitteissa? Joudutko avaamaan tietokoneen illalla lasten nukahdettua ja jatkamaan työpäivää aamuyön pikkutunneille, jotta saat kirittyä kiinni työpäivän aikana tekemättä jääneet työjutut? Onko työn ja vapaa-ajan raja hämärtynyt vuosien varrella niin, että huhtikuista maanantaita ei erota jouluaatosta muu kuin säätila?

Moni meistä kokee, että oma työtilanne on täysin kestämätön ja kaipaa kipeästi muutosta, sillä oma jaksaminen ja jopa fyysinen terveys alkavat olla vaakalaudalla. Mutta on myös niitä, jotka tunnistavat tilanteen, mutta pitävät työtä niin kivana ja mukaansatempaavana, ettei se edes tunnu työltä eivätkä tarvitse taukoja. Rajojen asettaminen ja palautuminen ovat tärkeitä paitsi tilanteensa kuormittavaksi kokeville myös niille, jotka työskentelevät sydämensä palosta.

Häiriöäänet kuriin

Työnteon ja työaikojen rajat ovat hämärtyneet. Voimme olla tavoitettavissa lähes ympäri vuorokauden ja työpäivää rytmittävät usein erilaiset kilahdukset sähköpostissa, sähköisessä kalenterissa ja somepäivityksissä. Pelkkien kilahdusten on todettu aiheuttavan meille stressireaktion. Yksi tapa rajata työntekoa on tehdä jotain erilaisille ääniärsykkeille. Kun tarvitset aikaa keskittymiselle, kokeile vaikka Pomodoro-tekniikkaa: laita häiriöäänet pois 25 minuutiksi ja tee työtä täysin keskittyen ja sitten pidä viiden minuutin tauko. (Katso lisää Pomodoro-tekniikasta aiemmin julkaistusta kolumnistani Irrottaudu työstäsi.)

Vapaa-ajalla ei välttämättä tarvitse olla esimiehen tavoitettavissa ja voisitkin ehkä sopia pelisäännöistä tyyliin “en lue työsähköpostiani kello 17-7 välisenä aikana”. Itselläni on pienet lapset ja haluan irrottautua innostavasta työstäni ajoissa ja viettää aikaa häiriöttä lasten sekä puolisoni kanssa. Olen laittanut puhelimeni hiljenemään automaattisesti  kello 19-07 väliseksi ajaksi ja vaikka lasten nukkumaanmenon jälkeen minulla olisikin mahdollisuus karata taas töiden ääreen, pyrin välttämään sitä tietoisesti.

Tarkastele ajatuksiasi

Jos itsellesi terveiden rajojen asettaminen on ongelma, kannattaa tutkailla miksi. Mikä saa sinut aina venymään? Mikä saa sinut aina sanomaan kyllä, vaikka sydämesi sanoisi ei? Mitkä ajatuksesi ja toimintamallisi vaikuttavat siihen, miten olet elämäsi varrella oppinut asettamaan rajoja? Ajatteletko helposti, että “mitä muutkin nyt ajattelevat minusta, jos kieltäydyn?” tai “jos vielä tämän nyt tästä äkkiä hoidan” tai “minun täytyy, sillä ei tätä kukaan muukaan hoida.” Pysähdy tarkastelemaan ajatuksiasi! Ovatko ne totta? Vai ovatko ne kenties vain sinun tulkintojasi tilanteista? Moni on saanut lohtua ajatuksesta, että kun sanoo jollekin asialle EI, sen voi tehdä myös ystävällisesti ja kohteliaasti ja vaikka lyhyesti perustella valintaansa.

Eisenhowerin matriisi

Jos sinusta tuntuu, että liiallinen työmäärä on suurin syy siihen, ettet kerta kaikkiaan saa asetettua selkeitä rajoja työllesi, kannattaa kokeilla priorisointia. Kirjoita konkreettisesti paperille työtehtäväsi ja jaa ne nelikentälle Eisenhowerin matriisina tunnetulle nelikentälle. (Katso kuva.) Päivitä kenttää päivittäin.

Selkeiden hyvien rajojen asettaminen työlle ei ole itsekkyyttä, laiskuutta tai epäkohteliasta. On viisautta tuntea omat rajansa ja keskittyä olennaiseen. On viisautta tietää, että työstä, siitä innostavastakin, tulee palautua. Huippusuoritus ei ole kaikkeen keskittymistä vaan viisaita valintoja ja oman itsensä kuuntelemista.

 

 

Miia Huitti on kirjailija, puhuja ja stressivalmentaja, jonka intohimona on auttaa oivaltamaan stressin syitä ja opettaa tehokkaita työkaluja stressinhallintaan. Miian nettisivut löytyvät osoitteesta http://www.miiahuitti.fi/. Lue myös Huitin edelliset kolumnit Reitti unelmien työhön ja Tervetuloa parempi arki.

Teksti on julkaistu alun perin Kollega.fi -verkkolehdessä joulukuussa 2017

Mikä on tärkein tavoitteesi?

Mikä on tärkein tavoitteesi?

Lähetin muutama päivä sitten postissa lähetyksen yritykselle, mutta valitsin väärän lähetystavan ja paketti jumittui postiin, sillä vastaanottajayritys ei suostunut pakettia postista noutamaan. Minun piti tilata paketille kotiinkuljetus. Sepäs ei ollutkaan mikään pikkujuttu, vaan kesti kaikkinensa reilut pari tuntia. Tuona aikana hoidin asiaa Postin asiakaspalvelun kanssa […]

Helpotusta lapsen pelkoihin helposti

Helpotusta lapsen pelkoihin helposti

Sain lokakuussa viestin äidiltä, joka toivoi apua 12-vuotiaan poikansa pelkoon. Äidin luvalla jaan sekä kysymyksen että siitä kahden päivän päästä saamani palautteen alla. Sydämeni pakahtuu ilosta.   Rakkaat vanhemmat. Kokeilkaa! Elämä voi helpottaa piankin, jos lapsella on toistuvia pelkoja. Usein uskomme, että mikään, mikä on helppoa ja nopeaa, […]

Voiko työssä olla onnellinen?

Voiko työssä olla onnellinen?

Olen aina tehnyt työtä, josta pidän. Työssäni on ollut haastetta ja olen edennyt urallani. Olen opiskellut johtamista ja saanut oppia sitä lisää myös työssäni käytännössä. Työyhteisöni ovat aina olleet monella tapaa hyviä ja minulle on aina siunaantunut mahtavia kannustavia ja osaavia esimiehiä, joita tulen aina ajattelemaan lämmöllä ja kiittämään saamistani opeista.

Vaikka pidin aina työstäni ja se täytti monilla tavoilla tarpeeni ja toiveeni, en silti koskaan kokenut olevani työssäni onnellinen. Minusta tuntui aina, että en ollut riittävän hyvä, riittävän luova, riittävän hyvä myyjä ja mitä milloinkin. Tavoittelin aina täydellisyyttä tein usein työtä jaksamiseni äärirajoilla.  Monilla mittareilla menestyin työssäni hyvin, mutta se ei siltikään riittänyt minulle. Jos joku olisi vaikka viisi vuotta sitten tarjonnut minulle ajatusta siitä, että työssä voisi olla onnellinen, olisin varmasti ohittanut ajatuksen mahdottomana. Eiväthän työ ja onnellisuus liity toisiinsa vai liittyvätkö?

Miten työ ja onnellisuus liittyvät toisiinsa?

Jos ajatus tuntuu sinusta vieraalle, ymmärrän hyvin. Emme ole tottuneet liittämään onnellisuus-sanaa työhön ja se saattaa tuntua jopa vähän hömpälle ja eihän tulosta tehdä hömpällä. Mutta! Uusimman organisaatiotutkimuksen ja psykologian sekä neurotieteen mukaan onnellisuus nimenomaan liittyy hyvään tulokseen. Tulosta ei tehdäkään tahdonvoimalla puurtamalla vaan onnellisten, hyvinvoivien ihmisten avulla.

Mikä onnellisuuttamme työssä sitten syö? Syy löytyy usein omista uskomuksistamme. On totta, että on kiirettä, isoja muutoksia, liikaa työkuormaa ja kaikkea, mutta tärkeintä on se, miten kuhunkin meitä kuormittavaan tilanteeseen suhtaudumme. Koetko jatkuvaa riittämättömyyden tunnetta? Tunnetko, ettei työtäsi arvosteta etkä saa kannustavaa palautetta? Tuntuuko, että kaikki vain kasaantuu ja pian romahtaa? Koetko, ettet saa tehdyksi työtäsi niin täydellisesti kuin haluaisit?

Voit itse vaikuttaa onnellisuuteesi

Uskoisitko, jos sanon, että kaikesta tuosta huolimatta voit itse vaikuttaa onnellisuuteesi. Vaikka et saisikaan hyvää palautetta esimieheltäsi, anna sitä itse itsellesi. Tee to-do -listojen ohella myös listoja siitä, mitä olet saanut aikaan. Suhtaudu itseesi ystävällisesti ja armollisesti – teet varmasti parhaasi. Tee päivittäin hyviä asioita, jotka saavat sinulle aikaan onnen tunteita. Päätä, että teet joka päivä jonkin ystävällisen teon tai sanot ystävällisen sanan työkaverillesi.Ymmärrä, mikä työsi merkitys on ja anna itsellesi kiitosta tuon merkityksellisen tehtävän toteuttamisesta.

Viimeksi tänä aamuna tunsin aivan pakahduttavaa onnen tunnetta työssäni. Tunsin valtavaa iloa ja liikutusta ja hihkuimme itkien ja nauraen onnesta asiakkaani kanssa hänen onnistumisiensa äärellä. Jos jonain päivänä tunnenkin kiirettä ja tai sitä vanhaa riittämättömyyttä, palaan näihin onnen tunteisiin ja haluan niitä lisää. Minun intohimoni tulee asiakkaiden onnistumisista ja inspiroivista oivalluksista tai yhteistyöverkostojen kanssa yhdessä tekemisestä ja jakamisesta tai ison projektin loppuunsaamisesta ja kaikessa siinä uskon itse olevani ihan riittävän hyvä. Mistä sinä saat onnen tunteita työpäivääsi?

Lisää avaimia onnellisuuteen saatat löytää Seinäjoen Work Goes Happy -tapahtumassa 12.10.

Miia Huitti, stressivalmentaja

Julkaistu Work Goes Happy -sivustolla 11.10. 2017

Muistaksää, kun kaikki nauroi sulle?

Muistaksää, kun kaikki nauroi sulle?

Häpeämuiston juurilla Tänään aamu valkeni aurinkoisena ja lämpimämpänä kuin kertaakaan tänä keväänä. Vein kaksostyttöjäni eskariin. Matkalla tuli puhetta siitä, miten kevyesti päivän aikana voisikaan pukeutua ulos ja vitsailtiin, että riittäisivätkö pelkät pikkarit. Toinen siskoksista totesi siihen, että sitten kaikki nauraisivat ja se on ihan kamalaa […]


WhatsApp chat