Blogi

Kirkasvalosta apua kaamoksessa jaksamiseen

Kirkasvalosta apua kaamoksessa jaksamiseen

Kirkasvalohoidon on todettu olevan yksi tehokkaimmista keinoista torjua kaamosoireita. Kirkasvalohoito auttaa uniongelmissa ja auttaa säännöllistämään vuorokausirytmiä.

Myyttejä stressinhallinnasta: Stressin mittaamisessa tieto lisää tuskaa!

Myyttejä stressinhallinnasta: Stressin mittaamisessa tieto lisää tuskaa!

Stressireaktio on kehomme luonnollinen reaktio tilanteessa, jossa koemme tai tulkitsemme kokevamme uhkaa. Stressireaktiossa sympaattinen hermostomme aktivoituu ja sydämen syke nousee, hikoiluttaa ja lihaksemme jännittyvät. Stressi on myös suurelta osin tiedostamatonta ja  totumme useisiin haitallisen stressin oireisiin, kuten huonoihin yöuniin, vatsavaivoihin, lihasjännityksiin tai flussakierteisiin helposti. Pitkittyessään…

Laskeudu lomalle hallitusti!

Laskeudu lomalle hallitusti!

Eräänä elokuisena aamuna matkasin työpaikalleni ensimmäistä päivää kesäloman jälkeen. Askel oli kevyt ihanan loman jäljiltä. Tottuneesti huikkasin aulapalveluhenkilölle huomenet ja astuin hissiin. Hississä en kuitenkaan enää muistanut, missä kerroksessa työhuoneeni sijaitsi. Purskahdin nauruun ja totesin, että olipas ihan täydellinen loma, kun sain nollattua työmoodin näinkin perusteellisesti.

Olet ehkä valmistautumassa loman aloitukseen ja toivon, että saat irtauduttua työstäsi yhtä perusteellisesti. Jotta saat työasiat pois mielestä, tässä muutama vinkki siihen, miten saat helpotettua irtautumista työstä ja raivattua työasiat mielestäsi

 1. Ennen lomaa tee lista asioista, joihin sinun tulee palata loman jälkeen. Laita ne tärkeysjärjestykseen.
 2. Kirjoita salasanasi johonkin hyvään ja turvalliseen paikkaan, josta löydät sen ensimmäisenä työpäivänä. Samaan muistilappuun voit myös kirjoittaa kerroksen, jossa työhuoneesi sijaitsee.
 3. Onhan sinulla sähköpostissasi lomavastaaja?
 4. Piilota työmailit älypuhelimestasi tai ainakin hiljennä sen ilmoitukset ja siirrä etusivulta jonnekin kauemmas.

 

Nauti lomastasi ja tee sitä, mitä rakastat! Kunnon loman aikana voit valita lomamoodistasi yhden asian, jonka otat lomalta palattuasi arkeesi, jolla kevennät kuormitustasi päivittäin.

Lomaltapaluun ajatuksia voit lukea kollega.fi-artikkelistani.

Myyttejä stressinhallinnasta ja onnellisuudesta – En minä osaa meditoida!

Myyttejä stressinhallinnasta ja onnellisuudesta – En minä osaa meditoida!

Ajatus meditaatiosta kuulostaa kaukaiselle. Eräs nelikymppinen johtajamies totesi kerran, että “Tavallaan ymmärrän, mitä tarkoitat – minun tulisi hiljentyä, mutta minulla ei ole hajuakaan siitä, miten voisin sen tehdä.” Me suomalaiset osaamme kyllä hiljentyä, tyhjentää mielemme ja meditoida. Se voi olla pilkkireissu talvella avannon ääressä hiljaa…

Myyttejä stressistä ja onnellisuudesta – Pitäisikö tavoitella stressitöntä elämää?

Myyttejä stressistä ja onnellisuudesta – Pitäisikö tavoitella stressitöntä elämää?

  Stressi on meille tarpeellinen ja suorastaan elintärkeä reaktio. Stessireaktio on tahdosta riippumaton ja sen voi laukaista niin oikea todellinen vaara kuin myös pelkkä ajatus.   Täydelliseen stressittömyyteen pyrkiminen on epärealistista. Olennaista on löytää sinulle luonteenomainen tasapaino. On tärkeää, että virittyneisyyden jälkeen tasaannutaan. Eläimillä tämä…

Myyttejä stressistä ja onnellisuudesta – Nollautuuko työstressi leffaillalla?

Myyttejä stressistä ja onnellisuudesta – Nollautuuko työstressi leffaillalla?

Aivot narikkaan, pari lasia viiniä ja leffa pyörimään

Hektisen työpäivän tai -viikon päätteeksi keho ja mieli kaipaavat rentoutusta ja irtiottoa työkuvioista. On ihanaa rentoutua kunnon action-leffan äärellä ja olla ajattelematta mitään. Sipsipussi auki, kilon irtokarkkisäkki eteen ja leffa pyörimään, kyytipojaksi ehkä pari olutta tai pari lasia viiniä. Rentouttavan illan kaava on on taattu. Leffan jälkeen kello on jo yli puolen yön, mutta ehkäpä vielä katsot Areenasta uutiset ja selaat somea tovin.  Monille tuttu rentouttavan illan kaava, mutta stressiä mitatessa huomataankin, että tällaisen varsin viattoman rentoutumiskeinon jälkeen yöuni onkin kaikkea muuta kuin hyvää ja palauttavaa.

Mikä edellä kuvatussa leffaillassa sitten on pielessä stressistä palautumisen kannalta? Irtokarkkipussin suuri sokeri- ja lisäainemäärä saattavat nostaa kehon vireystilaa ja pitkittää nukahtamista. Liian suolainen ja rasvainen ruoka saattavat myös vaikuttaa yöuniin. Jos katsot jännittävää leffaa tai kielteisiä järkyttäviäkin uutisia myöhään, se saattaa aiheuttaa sinulle stressiä ja ylivirittyneisyyttä sillä hetkellä ja jättää kehosi virittyneeseen tilaan pidemmäksi aikaa.

Ja entäpä ne rentouttavat kaksi lasia viiniä tai muutama olut tai siideri? Usein stressimittauksissa huomataan, että melko maltillinenkin määrä alkoholia vaikuttaa unenaikaiseen palautumiseen heikentävästi.

Mitäpä jos kokeilisitkin toisenlaista palautumista? Jos sohva ja leffa kiehtovat, niin entäpä jos katselisitkin actionin sijaan iloista komediaa ja korvaisit sipisit ja karkit raikkailla kasviksilla ja vaihtaisit alkoholin vaikka kivennäisveteen tai rajoittaisit vain yhteen alkoholiannokseen. Maistuisiko sinulle kevyt liikunta, sauna ja vaikka avanto ennen leffaa? Leffailta kannatta myös ajoittaa alkuiltaan, jotta ehdit ajoissa unille. Unirytmi olisi hyvä pitää varsin samankaltaisena viikonlopun aikana ja arkena. Rentouttavaa iltaa!

 

Stressivalmentaja Miia Huitti – innostavat valmennukset yrityksille ja työyhteisöille. Ota yhteyttä niin sovitaan teille valmennus! 

Myyttejä stressistä ja onnellisuudesta – Auttaako itsekritiikki onnistumisessa?

Myyttejä stressistä ja onnellisuudesta – Auttaako itsekritiikki onnistumisessa?

Tänä aamuna kalenteroidun salitreenin sijaan päätinkin olla lempeämpi itseäni kohtaan ja mennä kevyelle metsälenkille. Tiesin, että tämänhetkisessä kuormiustilanteessa metsä elvyttäisi minua paremmin, kuin reipas salitreeni. Muutamat viime yöt ovat menneet valvoessa ja päivät pyykätessä perheemme vatsatautiepidemian vuoksi. Olen päättänyt opettelemalla opetella lempeyttä ja armollisuutta itseäni…

Jos arvostat itseäsi, muutkin arvostavat sinua

Jos arvostat itseäsi, muutkin arvostavat sinua

Onko sinusta koskaan tuntunut sille, ettei kukaan arvosta työpanostasi? Vaikka kuinka annat kaikkesi ja teet parhaasi, tuntuu ettei kiitosta ja kannustusta kuulu. Pikkuhiljaa huomaat kasvavan katkeruuden sisälläsi. Lakkaat ehkä itsekin uskomasta kykyihisi.   Mitä jos et janoaisikaan arvostusta ulkopuoleltasi? Voisitko löytää arvostuksen tunnetta itsestäsi? Joskus…

Unelmien lomapäivästä oppia unelmien työpäivään

Unelmien lomapäivästä oppia unelmien työpäivään

Hidas, rauhallinen ja ravitseva aamiainen yhdessä perheen kanssa. Päivällä ulkoilua ja reipasta liikuntaa. Maukas ja kevyt lounas hyvässä seurassa. Uintia, yhdessä tekemistä ja hauskanpitoa. Riittävästi raikasta lähdevettä pitkin päivää. Illallinen perheen kanssa. Illalla rauhoittumista, saunomista ja sänkyyn mennessä hyvän kirjan lukemista. Suukot ja halaukset puolisolle ja lapsille. Hyvät ja riittävät yöunet. Täydellinen, aivan unelmien lomapäivä! Olo oli mainio ja älysormuksenkin mukaan palautuminen oli erinomaista.

Ja sitten tulee taas arki stressi ja jatkuva kiire, aamukahvi lennosta, lounas – mikä se on? Päivä on yhtä juoksua palaverista toiseen ja ilta jatkuu lasten treenikuljetuksilla ilman kunnon ruokahetkeä. Illalla uupuneena somen selailua ja liian myöhään nukkumaan.

Arjen ei tarvitse olla loman täydellinen vastakohta! Me pystymme vaikuttamaan arkemme sisältöön ja vireystilaamme paljonkin. Kerralla ei ehkä pysty rysäyttämään kiireistä arkea pelkäksi lomailuksi, mutta pienillä muutoksilla saa isoja muutoksia arjen tärkeisiin osa-alueisiin ja stressikuorman hallintaan.

Voit lähteä liikkeelle kysymällä itseltäsi, mikä on sinulle tällä hetkellä tärkeintä? Mihin sinun olisi juuri nyt suunnattava huomiosi, jotta voisit olla iloisempi, onnellisempi tai virkeämpi? Onko se työsi, perhe, parisuhde, ravinto, uni, liikunta vaiko jokin muu elämän osa-alue?

Tee jokin pieni mutta tärkeä muutos arkeesi. Kun huomaat, että se osa-alue jo sujuu, ota vasta sitten seuraava muutos työn alle. Tässä 10 ehdotusta, joista voit inspiroitua omassa arjessasi:

 • Lisää jotain liikuntaa jokaiseen päivääsi. Työmatkapyöräily, portaat hissin sijaan tai lounastauon pieni kävelylenkki. Minä olen kalenteroinut myös kerran viikkoon aamulenkin ystäväni kanssa. Asumme toisisitamme 200 km etäisyydella olemme lenkin ajan puhelinyhteydessä – lenkkarit jalkaan ja kuulokkeet korville.

 • Huolehdi riittävästä nesteytyksestä! Vedenjuonti usein unohtuu. Jos vesi ei maistu, kokeile vaikka vihreää teetä tai kivennäisvettä tai mausta vesi sitruunalla tai yrteillä!

 • Hengitä! Kiireessä ja stressissä alamme usein hengittää pintahengitystä ja koko kehomme kiristyy. Ota tietoisia hetkiä päivään, jolloin hengität syvään. Syvähengityksellä parannat keskittymistäsi ja lasket stressiäsi.

 • Syö säännöllisesti! Suunnittele päivän ateriat etukäteen vaikka viikonloppuna. Kiireessä suunnittelusta on korvaamaton apu.

 • Panosta yöuniin! Aloita hyvän yöunen valmistelu ajoissa. Jos olet nukkunut hätäiset 6 h, kokeile lisätä unta vaikka 30 min kerrallaan. Mene ajoissa sänkyyn. Rentoudu ja lue vaikka kirjaa.

 • Ota käyttöösi jokin stressinhallintatyökalu, läsnäoloharjoitus tai muu omatoiminen muutaman minuutin stressinhoitohetki. Käytä työkalua säännöllisesti aamuin ja illoin ja sopivassa hetkessä kesken työpäivänkin.

 • Läsnäolo! Kun olet töissä, ole töissä. Kun olet perheen kanssa, ole perheen kanssa. Olen ohjelmoinut oman puhelimeni hiljaiseksi klo 19-7 väliseksi ajaksi ja se on tuonut ihanaa rauhaa iltoihin.

 • Hyvät ihmissuhteet. Löydä aikaa ystäville ja läheisille. Joskus tarvitset luovia ratkaisuja. Minulla se voi tarkoittaa esimerkiksi tuota kalenteroitua aamulenkkiä puhelimessa ystävän kanssa.

 • Tavoittele tasapainoa. Mitkä ovat sinun elämäsi tärkeät palikat: työ, perhe, harrastukset, ystävät ja vapaa-aika? Koita löytää tasapainoisesti aikaa kaikille näille elämässäsi.

 • Ole lempeä itsellesi. Kaikessa tässä syvintä viisautta on opetella olemaan lempeä itsellesi. Olet ehkä piiskannut itseäsi tähän asti ja ollut armoton itsellesi. Kun pidät ohjenuorana sen, että opettelet olemaan itsesi paras ystävä kaikki yllä maimainittu alkaa loksahdella paikalleen.

Unelmien työpäivää vietetään taas 5.10. Tervetuloa mukaan webinaariin, josta saat lisää eväitä parempaan ja stressittömämpään arkeen.

Juttu on julkaistu alunperin www.wgh.fi -sivustolla.

Voisitko valita ilon?

Voisitko valita ilon?

Perheemme Norjaan suuntautuneen kesälomareissun yksi kohokohdista oli huvipuistokäynti ja siellä erityisesti 4D-esitys Pikku Prinssi -sadusta. Lapsemme puhkuivat intoa ja saimme kokea huikean elämyksen, jossa teatterisalissa virtasi ihana tuulenpuuska silloin, kun Pikku Prinssi matkasi avaruudessa kovaa vauhtia. Jos Pikku Prinssi pärskäytti vettä, sitä suihkahti hieman myös…

Miten arkesi voisi olla parempaa?

Miten arkesi voisi olla parempaa?

Vuodenvaihde lomineen alkaa olla jo historiaa ja on tutkittu, että loman positiiviset vaikutukset kestävät vain muutaman viikon. Osa meistä on varmaan jo siirtänyt ajatuksensa seuraavaan lomaan, joka on ehkä keväällä tai vasta kesällä. On mukavaa, kun on jotain kivaa, mitä odottaa ja fiilistellä. Mitä, jos…

Miten asetan terveet rajat?

Miten asetan terveet rajat?

Oletko jatkuvasti ylitöissä sen vuoksi, että suuri osa päivästä kuluu toisten murheiden kuuntelemiseen sekä jatkuviin keskeytyksiin, eikä omia töitä ehdi tehdä normaalin työajan puitteissa? Joudutko avaamaan tietokoneen illalla lasten nukahdettua ja jatkamaan työpäivää aamuyön pikkutunneille, jotta saat kirittyä kiinni työpäivän aikana tekemättä jääneet työjutut? Onko työn ja vapaa-ajan raja hämärtynyt vuosien varrella niin, että huhtikuista maanantaita ei erota jouluaatosta muu kuin säätila?

Moni meistä kokee, että oma työtilanne on täysin kestämätön ja kaipaa kipeästi muutosta, sillä oma jaksaminen ja jopa fyysinen terveys alkavat olla vaakalaudalla. Mutta on myös niitä, jotka tunnistavat tilanteen, mutta pitävät työtä niin kivana ja mukaansatempaavana, ettei se edes tunnu työltä eivätkä tarvitse taukoja. Rajojen asettaminen ja palautuminen ovat tärkeitä paitsi tilanteensa kuormittavaksi kokeville myös niille, jotka työskentelevät sydämensä palosta.

Häiriöäänet kuriin

Työnteon ja työaikojen rajat ovat hämärtyneet. Voimme olla tavoitettavissa lähes ympäri vuorokauden ja työpäivää rytmittävät usein erilaiset kilahdukset sähköpostissa, sähköisessä kalenterissa ja somepäivityksissä. Pelkkien kilahdusten on todettu aiheuttavan meille stressireaktion. Yksi tapa rajata työntekoa on tehdä jotain erilaisille ääniärsykkeille. Kun tarvitset aikaa keskittymiselle, kokeile vaikka Pomodoro-tekniikkaa: laita häiriöäänet pois 25 minuutiksi ja tee työtä täysin keskittyen ja sitten pidä viiden minuutin tauko. (Katso lisää Pomodoro-tekniikasta aiemmin julkaistusta kolumnistani Irrottaudu työstäsi.)

Vapaa-ajalla ei välttämättä tarvitse olla esimiehen tavoitettavissa ja voisitkin ehkä sopia pelisäännöistä tyyliin “en lue työsähköpostiani kello 17-7 välisenä aikana”. Itselläni on pienet lapset ja haluan irrottautua innostavasta työstäni ajoissa ja viettää aikaa häiriöttä lasten sekä puolisoni kanssa. Olen laittanut puhelimeni hiljenemään automaattisesti  kello 19-07 väliseksi ajaksi ja vaikka lasten nukkumaanmenon jälkeen minulla olisikin mahdollisuus karata taas töiden ääreen, pyrin välttämään sitä tietoisesti.

Tarkastele ajatuksiasi

Jos itsellesi terveiden rajojen asettaminen on ongelma, kannattaa tutkailla miksi. Mikä saa sinut aina venymään? Mikä saa sinut aina sanomaan kyllä, vaikka sydämesi sanoisi ei? Mitkä ajatuksesi ja toimintamallisi vaikuttavat siihen, miten olet elämäsi varrella oppinut asettamaan rajoja? Ajatteletko helposti, että “mitä muutkin nyt ajattelevat minusta, jos kieltäydyn?” tai “jos vielä tämän nyt tästä äkkiä hoidan” tai “minun täytyy, sillä ei tätä kukaan muukaan hoida.” Pysähdy tarkastelemaan ajatuksiasi! Ovatko ne totta? Vai ovatko ne kenties vain sinun tulkintojasi tilanteista? Moni on saanut lohtua ajatuksesta, että kun sanoo jollekin asialle EI, sen voi tehdä myös ystävällisesti ja kohteliaasti ja vaikka lyhyesti perustella valintaansa.

Eisenhowerin matriisi

Jos sinusta tuntuu, että liiallinen työmäärä on suurin syy siihen, ettet kerta kaikkiaan saa asetettua selkeitä rajoja työllesi, kannattaa kokeilla priorisointia. Kirjoita konkreettisesti paperille työtehtäväsi ja jaa ne nelikentälle Eisenhowerin matriisina tunnetulle nelikentälle. (Katso kuva.) Päivitä kenttää päivittäin.

Selkeiden hyvien rajojen asettaminen työlle ei ole itsekkyyttä, laiskuutta tai epäkohteliasta. On viisautta tuntea omat rajansa ja keskittyä olennaiseen. On viisautta tietää, että työstä, siitä innostavastakin, tulee palautua. Huippusuoritus ei ole kaikkeen keskittymistä vaan viisaita valintoja ja oman itsensä kuuntelemista.

 

 

Miia Huitti on kirjailija, puhuja ja stressivalmentaja, jonka intohimona on auttaa oivaltamaan stressin syitä ja opettaa tehokkaita työkaluja stressinhallintaan. Miian nettisivut löytyvät osoitteesta http://www.miiahuitti.fi/. Lue myös Huitin edelliset kolumnit Reitti unelmien työhön ja Tervetuloa parempi arki.

Teksti on julkaistu alun perin Kollega.fi -verkkolehdessä joulukuussa 2017

Mikä on tärkein tavoitteesi?

Mikä on tärkein tavoitteesi?

Lähetin muutama päivä sitten postissa lähetyksen yritykselle, mutta valitsin väärän lähetystavan ja paketti jumittui postiin, sillä vastaanottajayritys ei suostunut pakettia postista noutamaan. Minun piti tilata paketille kotiinkuljetus. Sepäs ei ollutkaan mikään pikkujuttu, vaan kesti kaikkinensa reilut pari tuntia. Tuona aikana hoidin asiaa Postin asiakaspalvelun kanssa…

Voiko työssä olla onnellinen?

Voiko työssä olla onnellinen?

Olen aina tehnyt työtä, josta pidän. Työssäni on ollut haastetta ja olen edennyt urallani. Olen opiskellut johtamista ja saanut oppia sitä lisää myös työssäni käytännössä. Työyhteisöni ovat aina olleet monella tapaa hyviä ja minulle on aina siunaantunut mahtavia kannustavia ja osaavia esimiehiä, joita tulen aina…