fbpx

Onko sinulla salaisuus?

Onko sinulla salaisuus?

“Äiti, onko sinulla salaisuuksia?”, kysyi kuusivuotias poikani eräänä aamuna kesken aamutoimien. En oikein suoralta kädeltä osannut antaa vastausta, joten sopersin, että kaikilla ihmisillä on joku salaisuus. Poikani oli eri mieltä, sillä hänellä ei kuulemma ainakaan ollut salaisuuksia.

Jäin pohtimaan asiaa omalta kohdaltani. Mitä salaisuus meidän aikuisten ihmisten elämässä tarkoittaa? Sanakirjan mukaan salaisuus on asia, jota ei kuulu tai ei halua kertoa kenellekään. Yleensä salaisuuteen liittyy jokin negatiivinen tunne tai uskomus. Jos salaisuuteni paljastuu, minusta ei pidetä tai se aiheuttaa minulle kovasti häpeää tai minua rangaistaan ankarasti. Toki iloisiakin salaisuuksia elämäämme varmasti mahtuu, mutta niiden lienee tarkoituskin jossain kohtaa paljastua vaikkapa kasvavan vauvavatsan tai pian julkaistavan kihlauksen muodossa.

Salaisuus kuormittaa mieltä ja kehoa

Kuulen yksilövalmennuksissani monia salaisuuksia, joita ihmiset ovat pitäneet ominaan vuosikymmenien ajan. Salaisuudet ovat liittyneet esimerkiksi raakoihin sotamuistoihin, oman sairauden salaamiseen, ahdistavaan lapsuusmuistoon tai epäonnistumiseen, joka tapahtui työpaikalla. Yhtäläisyytenä kaikille näille salaisuuksille on ollut se, että ne ovat kuormittaneet omistaajaansa. Salattu muisto on koitettu tukahduttaa, mutta se ei ole onnistunut. Välillä salaisuus on tupsahtanut mieleen ja paha olo on tuntunut kehossa asti.

Kun salaisuus on paljastunut ja siitä on yhdessä keskusteltu, se onkin saanut uudet ehkä paljon pienemmät mittasuhteet kuin synkkänä salaisuutena yksin velloessaan. Iso möykky on sulanut myötätuntoisessa vuorovaikutuksessa ja olo on helpottanut niin kehossa kuin mielessä. Mitään kamalaa ei tapahtunutkaan.

Onko pelkosi totta?

Jos sinulla on salaisuus, käy itseksesi läpi seuraava ajatuspolku.

Mitä tapahtuisi, jos kertoisit salaisuutesi jollekulle?  Mitä eniten pelkäät salaisuutesi paljastumisessa? Saatat ajatella, ettei kukaan enää rakastaisi sinua. Ehkä pelkäät saavasi vakavan rangaistuksen tai ainakin kuolevasi häpeään.

Jos salaisuutesi paljastuisi, mitä tunnetta tuntisit? Salaisuutesi voi aiheuttaa sinulle tiedostamatonta kroonistuvaa stressiä. Häpeä, syyllisyys, erillisyyden tunne ovat tunnemalleja, jotka todennäköisesti toistuvat elämäsi muillakin osa-alueilla eikä vain salaisuuteesi liittyen. Tuota tunnetta tutkailemalla ja sen kohtaamalla oivallat omista tunnemalleistasi ja lievität niihin liittyvää kuormaasi.

Onko se, mitä ajattelet salaisuutesi paljastumisen seurauksista totta? Usein se, mitä uskomme todeksi ei olekaan totta. Voi hyvin olla, että olet pitänyt itseäsi syyllisenä, pahana tai vääränlaisena salaisuutesi vuoksi vuosikausia ja nyt oivallatkin, että se ei olekaan totta. Mikä helpotus!

Voi olla, ettei sinun koskaan tarvitse kertoa salaisuuttasi kenellekään, mutta jos se kuormittaa sinua edes silloin tällöin, voit lievittää tuota tunnetta Alexander Loydin kehittämillä stressin itsehoitoharjoituksilla. Täältä löydät ohjeet tehokkaaseen kuuden minuutin harjoitukseen.WhatsApp chat